BIňNNALE KIJKDUIN 2011
'CHEMISTRY – Creating new Worlds'
Kijkduin, 2 t/m 26 juni 2011

1 juni 2011 - opening door H.M. Koningin Beatrix


BiŽnnale Kijkduin is een internationale tentoonstelling aan de kust van Kijkduin/Den Haag. De monumentale glas- en lichtkunstwerken worden geplaatst op boulevard, duinen en Deltaplein, waar zij tot leven komen dankzij de wisselende luchten van de Hollandse zeekust.
Met de tentoonstelling 'CHEMISTRY - Creating new Worlds' is de BiŽnnale Kijkduin opgenomen in de programmering van het 'Internationale Jaar van de Chemie', het jaar 2011 waarin de Verenigde Naties en de Unesco wereldwijd aandacht vragen voor de chemische wetenschap die bijdraagt aan de verbetering van een leefbare, gezonde en duurzame maatschappij. 20 Kunstenaars en designers uit 8 landen presenteren 20 monumentale glas- en lichtkunstwerken.

De kunstenaars laten zich inspireren door de vindingen van de chemische wetenschap en visualiseren hun persoonlijke ontdekkingen in actuele glas- en lichtinstallaties. Toepasselijk, want glas en transparantie zijn onverbrekelijk met chemie verbonden. In de eerste plaats is glas zelf de chemische verbinding van zand, kalk en soda. En voor de wetenschap geldt: zonder glazen kolven en reageerbuizen geen experimenten, geen helderheid in processen. Glas- en lichtkunst is het medium bij uitstek voor het verkennende karakter van de 6e BiŽnnale in Kijkduin.
De kunstenaars bedienen zich van de nieuwste verworvenheden op het gebied van technologie en innovatieve lichttoepassingen. Voor het eerst krijgen ook jonge designers de ruimte. Meerdere kunstenaars ontwerpen exclusief een kunstwerk voor 'CHEMISTRY-Creating new Worlds'.

De BiŽnnale Kijkduin kun je van 2 tot en met 26 juni bezoeken en er worden allerlei activiteiten georganiseerd die je op de website kunt vinden. De BiŽnnale Kijkduin vormt tevens het uitgangspunt voor het internationale glassymposium "Transparant Vision- the Art and Science of Glass" dat op 10 juni 2011 in het Gemeentemuseum te Den Haag zal plaatsvinden.

20 kunstenaars en designers:

Wouter Bolangier (BE) - Biosphere for a fragile World

Wouter Bolangier (BE) -Cellen

Ann Veronica Janssens (BE) - Untitled

Koen Vanmechelen (BE) - Carried by new Generations

Sunny van Zijst (BE) - Midsummer Night's Dream

Dana ZŠmecnŪkovŠ (CZ) - STORM K 2011

Trůndur Patursson (DK/FO) - Cosmic Blue

Lucy en Jorge Orta (FR/ARG) - Bottle Rack

Lucy en Jorge Orta (FR/ARG) - Mobile Invention Unit

Udo Zembok (FR) - Coeur

Luke Jerram (UK) - Viruses

Bruce Munro (UK) - Water Towers

WOKmedia (UK/Cn) - Night Watch

MariŽlle van den Bergh (NL) - Outsider

Pieke Bergmans (NL) - Solidified Water

Titia Ex (NL) - Flower from the Universe

Knol Ontwerp (NL) - Still Life Revised

Caroline Prisse (NL) - No X-mas

Saskia van der Steen (NL) - Water Lens

Arnout Visser (NL) - KijkLab