Groen Wegen(s) Water
Kunstliefde
Utrecht, 11/06/2011 - 24/07/2011

Opening: Zondag 12/06/2011 om 16:00


Groen Wegen(s) water is een thematentoonstelling waarin de beleving van water, de Utrechtse waterwegen, het groene (stads) landschap en voedsel de hoofdrol spelen. Groen Wegen(s) Water is deel 2 van een tentoonstellingscyclus van 3 in de opeenvolgende zomers. Steunkleur Groen was de eerste in de reeks met de vraagstelling, hoe communiceert de stad haar openbare groene ruimte?
In deel 2 staat water, de waterwegen en de relatie met groen centraal van abstract tot concreet niveau. Disciplines: design, beeldende kunst, fotografie, muziek. Extra locatie: de Oude Hortus. Extra activiteiten: Culturele Zondag 19 juni.

Egied Simons: Liquid Files Utrecht, artist in residence.

In dit project werkt hij met biologisch materiaal zoals watermonsters, schimmels of ingevangen organismen uit de directe omgeving. Zonder tussenkomst van film of digitalisering projecteert hij via eigen ontwikkelde technieken de ontstane structuren, stollingen en bewegingen. Het resulteert in fascinerende grafische, soms schilderachtige beelden. Egied Simons zal o.a. de vijvers van de Oude Hortus als materiaalbron gebruiken. In de Oude Hortus zal hij ook een projekt uitvoeren.

Caroline Prisse bouwt, speciaal voor deze tentoonstelling, in een op natuurlijk wijze vergroeide plantenkas, een monumentale installatie waarin glazen laboratorium instrumenten zoals kolven en buisjes, organisch uitgroeien, zich vertakken en opbloeien. Het voor het grootste deel geblazen glas geeft op een poŽtisch wetenschappelijke manier natuurlijke processen weer.

Damian o Sullivan: Boatanic expo concept en realisatie concept. Hoe kun je op de stedelijke waterwegen groente, kweken en met een korte lijn distribueren naar de consument? Het concept wordt gerealiseerd tijdens de Culturele Zondag Groen op 19 juni. Een tot groentekas omgebouwde rondvaartboot vaart door de binnenstad. Rederij Schuttevaer gaat de uitdaging van de premiŤre aan. Groene transportfietsen staan garant voor directe levering van producent naar consument.

Tan Dun : vertoning van het eerste deel van Tan Dun's opera TEA Act1: WATER, FIRE, scene1. De Chinese - Amerikaanse componist Tan Dun gebruikt in zijn opera's en concerten regelmatig water als een volwaardig muziekinstrument. Het resulteert in prachtige muziek, en indrukwekkende beelden. Tevens zijn er twee foto's van Tan Dun, terwijl hij de 'water bowl' bespeelt. Deze foto's zijn gemaakt door de beroemde Japans – Amerikaanse fotografe Nana Wanatabe.

Carolien Stikker omschrijft haar werken als landschappen - representaties van mogelijke waarnemingen - waarin schijnbaar onbelangrijke momenten onderhevig zijn gemaakt aan een meditatieve esthetiek.
"Divided Landscape" biedt uitzicht vanuit een museum op een niet nader te definiŽren stukje grond in voormalig Oost-Berlijn. De foto is afgedrukt op synthetisch doek wat het beeld een schilderachtig karakter geeft. De scherpe lijnen van het kozijn liggen als een grid over het beeld en brengen een gelaagdheid aan.
In de serie "Luikend oog" is de bovenkant van het beeld gedeeltelijk geblokkeerd. Het spanningsveld wordt gecreŽerd door wat zichtbaar is en wat niet. Het verwijst naar het sluiten van oogleden.
"Random compilations" is een samenstelling van in de computer weggegooide beelden die opnieuw verwerkt zijn in een opeenstapeling. Hierdoor onstaat een beeld wat uit honderden details bestaat en op verschillende manieren geinterpreteerd kan worden afhankelijk van de plaats, persoon en interpretatie.

Ienke Kastelein maakt foto's en installaties. Ze werkt afwisselend met foto's,video, geluid, met lichte materialen en bestaande voorwerpen. Context is een belangrijk uitgangspunt in haar werk. Zij is verzamelaar, transformator, regisseur: "Hoe verbind je je met een plek ? Hoe werkt waarneming, geheugen, hoe komen associatie tot stand? Waardoor worden je zintuigen aangesproken?" In haar projecten onderzoekt ze de verbinding tussen mensen en hun omgeving. De foto's zijn te beschouwen als poŽtische observaties van het alledaagse.

'de Oude Hortus': (Lange Nieuwstraat 106, Utrecht)

Egied Simons: Installatie

Anne-Marie van Sprang Installatie In het water plaatst zij een transparant miniatuur-huis met ingebouwde en vrijstaande postieve lenzen, waardoor het waterleven geobserveerd kan worden.

Roos van der Heiden Diverse werken met semi-wetenschappelijke instrumenten of omgevingen, waarin b.v. gevonden vliegen of lieveheersbeestjes de hoofdrol spelen.

Curatoren: Leen Emmerzael en Yvonne Lub